Skip to main content

Έλεγχος Μεταβολισμού


Ενδοκρινικά αιτία παχυσαρκίας

Πριν την προσπάθεια απώλειας βάρους πρέπει να πάω σε ενδοκρινολόγο για έλεγχο;

Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που πιστεύουν ότι η παχυσαρκία οφείλεται σε διαταραχή των ενδοκρινών αδένων. Η έρευνα όμως έχει αποδείξει ότι οι ενδοκρινοπάθειες ευθύνονται για ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων παχυσαρκίας.
Αξίζει όμως να αποκλειστεί μετά από επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο ότι η παχυσαρκία (αύξηση βάρους) δεν οφείλεται σε ενδοκρινικές παθήσεις. Στους ενήλικες πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη συνδρόμου Crushing και ο υποθυρεοειδισμός.
Στα παιδιά αιτία παχυσαρκίας αποτελούν οι όγκοι του υποθαλάμου με κύριο εκπρόσωπο το κρανιοφαρυγγίωμα.

Υποθυρεοειδισμός και αύξηση βάρους

Η παχυσαρκία είναι συνηθισμένο εύρημα στον υποθυρεοειδισμό. Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν το μεταβολισμό και το βασικό μεταβολικό ρυθμό.
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι ένα μέτρο ενέργειας, που απαιτείται για να συντηρείται η ζωή.
H ενέργεια αυτή είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων (π.χ. πνευμόνων, καρδιάς, νεφρών). Η αύξηση βάρους είναι μεγαλύτερη σε σοβαρό υποθυρεοειδισμό και δεν σχετίζεται με αύξηση λιπώδους ιστού αλλά με κατακράτηση υγρών και αλατιού.

Μπορεί η λήψη θυροξίνης να με βοηθήσει να χάσω βάρος;
Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν την T3 (ορμόνη θυρεοειδούς) για την απώλεια βάρους. Εάν χορηγήσουμε θυροξίνη T4 ή τριιωδοθυρονίνη (T3) για απώλεια βάρους, η απώλεια θα είναι παροδική όσο διαρκεί η χορήγηση, με πιθανές παρενέργειες χορήγησης (αϋπνία, ταχυκαρδία, εκνευρισμός).
Σε εργασίες φαίνεται ότι η αύξηση του ΒΜΙ κατά 5 μονάδες είναι αρκετό για να επηρεάσει τις θυρεοειδικές ορμόνες.
Επίσης οι παχύσαρκοι με φυσιολογικές ορμόνες έχουν υψηλότερη TSH και έχουν 70% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και να χρειαστούν θεραπεία.
Παχυσαρκία και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

15 με 10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν διαταραχές περιόδου, υπερτρίχωση και συνήθως πρόβλημα γονιμότητας μέσα στα πλαίσια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Το 40 με 80% των γυναικών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες .
Η παχυσαρκία δεν είναι αίτιο του συνδρόμου, αλλά συνοδεύεται από φαινότυπο που σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη και υπερλιπιδαιμία.
Η παχυσαρκία στο πολυκυστικό σύνδρομο σχετίζεται με υπογονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Η απώλεια βάρους είναι κύριο μέρος (θεμελιώδης λίθος) της ύφεσης των συμπτωμάτων στο PCO.
Με απώλεια 5% του αρχικού βάρους βελτιώνεται η ωορρηξία και η γονιμότητα των ασθενών. Μαζί με τη δίαιτα, η άσκηση και η μετφορμίνη συστήνεται για τη θεραπεία του συνδρόμου.

Παχυσαρκία στην εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Στην περιεμμηνόπαυση παρατηρείται αύξηση βάρους γύρω στα 2 με 3 κιλά και μετά την εμμηνόπαυση η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει στα 5 κιλά.
Στην περιεμμηνόπαυση αλλά και κατά την εμμηνόπαυση η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της όρεξης και της πρόσληψης θερμίδων λόγω των ορμονικών αλλαγών.
Η έλλειψη - μείωση των οιστρογόνων οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού και μέσω της αύξησης της λιπογένεσης προκαλείται κεντρική παχυσαρκία.

Η κεντρική παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από αύξηση του σπλαχνικού λίπους και μεταβολικές διαταραχές όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία.

Σε μελέτες φάνηκε ότι η γκρελίνη, ορμόνη που προκαλεί αίσθημα κορεσμού, ήταν σημαντικά υψηλότερη στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ τα χαμηλά οιστρογόνα μειώνουν τη δράση της λεπτίνης και των νευροπεπτιδικών ορμονών που προκαλούν κορεσμό.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το βάρος μου στην περιεμμηνόπαυση - εμμηνόπαυση;
  • Μειώνω πρόσληψη θερμίδων. Χρειάζονται 200 περίπου λιγότερες θερμίδες ημερησίως από ότι στα 30 έτη μου
  • Λαμβάνω μικρά - συχνά υγιεινά γεύματα με μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Προσθέτω στη διατροφή μου φυτικές ίνες, που βελτιώνουν την ευαισθησία μου στην ινσουλίνη.
  • Κάνω μετρίου βαθμού άσκηση (περπάτημα 150 λεπτά / εβδομάδα). Επίσης οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντοχής βοηθούν στη διατήρηση οστικής μάζας (πρόληψη οστεοπόρωσης).
Σύνδρομο Cushing και παχυσαρκία

Το σύνδρομο οφείλεται σε υπερπαραγωγή κορτιζόλης. Στους ασθενείς με Cushing, η παχυσαρκία είναι προοδευτική, κεντρικού τύπου και αφορά το πρόσωπο, τον τράχηλο, τον κορμό και την κοιλιά. Τα πόδια αντίθετα είναι αδύνατα
Σε αντίθεση με τους ενήλικες, το παιδιατρικό Cushing χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία και κοντό ανάστημα.

Παθήσεις υποθαλάμου και παχυσαρκία
Περιοχές του υποθαλάμου στον εγκέφαλο (παρακοιλιακός και μεσοκοιλιακός πυρήνας) είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού (πείνα - κορεσμός).
Τραυματισμοί, όγκοι της περιοχής, φλεγμονώδεις νόσοι και χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να σχετίζονται με παχυσαρκία.
Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και παχυσαρκία
Τέλος η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης οδήγει σε κεντρικού τύπου παχυσαρκία. Η αυξητική ορμόνη της υπόφυσης που σχετίζεται με την αύξηση, επηρεάζει το μεταβολισμό των λιπών ευνοώντας τη λιπόλυση και αναστέλλοντας τη λιπογενεση.
Σε άτομα με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης η χορήγηση της προκαλεί ελάττωση του λιπώδους ιστού και ανακατανομή του λίπους του σώματος.
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για τον έλεγχο του μεταβολισμού σας.

Διάγνωση - Παρακολούθηση Παθήσεων